Tongariro Alpine Crossing
Alpien avontuur in een vulkanisch landschap
De Tongariro Alpine Crossing is een alpien avontuur. Daarbij wandel je door een landschap dat op een dramatische manier is gevormd door vulkanen. Niet voor niets staat deze dagwandeling bekend als de mooiste van Nieuw-Zeeland.
Afstand: | 19,4 km |
Duur: | 8 uur |
Beginpunt: | aan het einde van Mangatepopo Road |
Eindpunt: | aan het einde van Ketetahi Road |
Categorie: | alpiene wandeling |
Vulkaankegels, kratermeren en lavavelden. Tijdens de Tongariro Alpine Crossing word je voortdurend herinnerd aan vulkanen. En deze rommelende reuzen zijn nog steeds actief. Zo is de vulkaan Tongariro voor het laatst uitgebarsten in 2012, vanuit de krater Te Maari (bekijk beelden van de uitbarsting).
Vanaf het einde van Mangatepopo Road betreed je dit spectaculaire landschap. Daarbij loop je algauw tussen gestolde lava, afkomstig van de vulkaan Ngauruhoe. Vervolgens wandel je verder door de Zuidelijke Krater van de Tongariro en maak je een klim naar de indrukwekkende Rode Krater.
Even verderop volgt een stevige afdaling naar de fotogenieke Emerald Lakes. Deze kratermeren vormen met hun smaragdgroene kleur een contrast met de kale omgeving. Ten slotte loop je via een plateau naar Blue Lake, klim je over een kraterrand en daal je zigzaggend af naar het einde van Ketetahi Road.
Wandeltips
Bereid je goed voor
De Tongariro Alpine Crossing is een alpiene wandeling die je niet moet onderschatten. Je overbrugt niet alleen een grote afstand met flinke hoogteverschillen, maar betreedt ook een terrein waar het weer zo kan omslaan. Dat betekent dat je de weersverwachtingen goed in de gaten moet houden. Ook moet je wandelen met de juiste uitrusting en voorbereid zijn op extreem weer.
Wees flexibel
Wil de Tongariro Alpine Crossing graag lopen? Zorg dan voor flexibiliteit in je reisschema. De Tongariro Alpine Crossing kan namelijk worden afgesloten vanwege het weer. Eventueel kun je bij het Tongariro National Park Visitor Centre informeren naar alternatieve wandelingen die wel mogelijk zijn. Op die manier kun je toch genieten van het vulkanische landschap.
Regel een shuttle
Boek van tevoren een shuttle voor zowel de heenweg als de terugweg. De shuttle brengt je vanaf omliggende plaatsen naar het beginpunt en rijdt je na de wandeling vanaf het eindpunt weer terug. Eigen vervoer is af te raden, omdat parkeren bij het beginpunt en eindpunt vaak lastig is. In het hoogseizoen kun je bovendien maar een beperkt aantal uur parkeren.
Mijn ervaringen
Wandelen tussen vulkanen geeft je een nederig gevoel. Hier is duidelijk dat niet de mens de baas is, maar de natuur. Hetzelfde gevoel had ik eerder in Ecuador, waar ik wandelde in de schaduw van de vulkaan Tungurahua. Die stootte op dat moment as en lava uit. Het gerommel vanuit het binnenste van de aarde was even fascinerend als onheilspellend.
Gelukkig was er geen grote uitbarsting toen ik de Tongariro Alpine Crossing liep. Wel voelde de grond bij de afdaling naar de Emerald Lakes bijzonder warm aan; een herinnering aan hoe dun de aardkorst hier is. Even verderop waren fumaroles te zien, openingen in de aardkorst waaruit stoom ontsnapte.
Aan het einde van de wandeling kwam ik waarschuwingsborden tegen. Het laatste deel gaat namelijk door een ‘volcanic hazard zone’. Als niet te missen waarschuwing kwam er stoom uit de krater Te Maari, in de vorm van een witte kolom van wisselende dikte. Vol nederigheid voor de krachten van Moeder Aarde arriveerde ik bij het eindpunt.
Gelopen in 2015
Wandelgidsen en reisboeken
Tongariro Alpine Crossing
De Nieuw-Zeelandse kaartenmaker NewTopo verkoopt een topografische kaart voor de Tongariro Alpine Crossing. Het pad is ingetekend en dankzij de hoogtelijnen krijg je een goede indruk van de hoogteverschillen. Ook zijn interessante weetjes vermeld over de vulkanische kenmerken van het landschap. De kaart is in Nederland moeilijk verkrijgbaar, maar je kunt hem wel bestellen bij de kaartenmaker.
Een kleine geschiedenis van bijna alles
‘We weten verbazingwekkend weinig van wat er zich onder onze voeten afspeelt’, schrijft Bill Bryson in Een kleine geschiedenis van bijna alles. Hierin gaat de auteur van reisboeken en populair-wetenschappelijke boeken onder meer in op vulkanen. Daarbij vertelt hij op een onderhoudende manier over wat we wel en vooral niet weten over onze aardkorst.