|

Pieterpad

Het populairste pad van Nederland

Nederland telt veel Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s). Het Pieterpad is van al deze paden het populairst. En terecht, want weinig andere routes hebben wandelaars zo veel te bieden.

Afstand: 235 km (deel 1) en 257 km (deel 2)
Duur: 2 x 2 weken
Beginpunt: Pieterburen
Eindpunt: Maastricht
Categorie: langeafstandswandeling

Het Pieterpad is vandaag de dag een begrip onder wandelaars. Maar het pad kende een bescheiden begin in de jaren zeventig, toen Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens de wandelroute uitstippelden voor hun familie. Het was de bedoeling dat familieleden die nog eens konden overdoen, maar uiteindelijk zijn duizenden wandelaars in hun voetsporen getreden.

De grote variatie maakt het Pieterpad zo aantrekkelijk. Je wandelt tussen Pieterburen en de Sint-Pietersberg namelijk door heel verschillende landschappen. Het ene moment bestaat je uitzicht uit weidse akkers met – als je boft – een koppel reeën, dan weer uit stille bos- en heidegebieden en dan weer uit glooiende stuwwallen- of heuvellandschappen.

Misschien bestaat er wel zoiets als een Pieterpadgevoel. Dit zou zich dan kenmerken door de gemoedelijke sfeer in de plaatsjes waar je doorheen wandelt. Maar ook door de gastvrijheid die je ervaart in de vele uitspanningen onderweg. En soms zijn het zelfs de bewoners langs het pad die koffie klaarzetten voor dorstige wandelaars.

Wandeltips

Check of er routewijzigingen zijn

Het Pieterpad is, zoals elke wandelroute, onderhevig aan routewijzigingen. De verkeerssituatie kan bijvoorbeeld veranderen, maar ook kan het zijn dat een veerboot uit de vaart is. Check voor je vertrek daarom altijd of er routewijzigingen zijn. Daarvoor kijk je op de pagina met routewijzigingen op de website van het Pieterpad.

Overnacht bij particulieren

Van logies en ontbijt tot hotel, door de populariteit van dit pad zijn er tal van overnachtingsmogelijkheden. De eerste optie vond ik erg fijn, omdat je dan vaak leuke ontmoetingen hebt met de eigenaren en soms met andere Pieterpadlopers. Daarbij heb ik zelfs een keer in de voormalige koeienstal van een boerderij geslapen. De accommodatielijsten voor deel 1 en deel 2 vind je op de website van het Pieterpad.

Mijn ervaringen

Nederland een druk land? Dat ons land ook een ‘langzame’ kant heeft, ontdekte ik op het Pieterpad. Dit is een wandelroute waar je kunt uitrusten naast eenzame hunebedden, waar je nog schaapskudden met een herder kunt tegenkomen en waar in de regel nog tijd is om elkaar te groeten. Daarbij vertraag je niet alleen van buiten, maar ook van binnen.

Heel toepasselijk leg ik dit pad ook in een slakkentempo af. Zo heb ik sinds 2010 steeds een paar etappes gelopen en ben ik inmiddels tot op de helft gekomen, af en toe aangemoedigd door voorbijgangers. ‘Succes met het Pieterpad!’, werd mij vriendelijk toegewenst door langslopende en langsfietsende locals.

Langs de route zijn er heel wat fijne plekken om even te stoppen en de omgeving in je op te nemen. Een van de fijnste tot nu toe vond ik de zogeheten Staringkoepel. Dit is een historische theekoepel die is genoemd naar de dochter van de dichter A.C.W. Staring. Vanaf deze stille en beschutte plek heb je een prachtig uitzicht uit over een beek die traag door het landschap slingert.

Begonnen in 2010

Wandelgidsen en reisboeken

LAW-gids Pieterpad deel 1 en 2

Voor deze route heb je de beschikking over twee gidsen. Dit zijn de LAW-gids Pieterpad deel 1 (Pieterburen-Vorden) en de LAW-gids Pieterpad deel 2 (Vorden-Maastricht).

Bij elke etappe vind je een kaartje waarop de route is ingetekend, een gedetailleerde routebeschrijving en achtergrondinformatie.

De LAW-gidsen worden uitgegeven door Nivon. Deze organisatie ontwikkelt en beheert het Pieterpad.

Natuur in Nederland

Bioloog Frank Berendse schreef Natuur in Nederland. Dit prachtig geïllustreerde boek mag je niet missen als je onze natuur beter wilt begrijpen. Hij beschrijft niet alleen de landschappen waar je doorheen wandelt, maar ook de planten en dieren die je onderweg kunt tegenkomen.

Gerelateerde wandelingen