NS-wandeling Hart van het Groene Woud
Bijzondere wildwandeling in Brabant
Brabant is een bedrijvige provincie. Maar tussen het geraas van drie grote Brabantse steden ligt het stille Groene Woud. De NS-wandeling Hart van het Groene Woud voert je door een gedeelte met bijzonder wild.
Afstand: | 14,5 km |
Duur: | 3 uur |
Beginpunt: | station Boxtel |
Eindpunt: | station Best |
Categorie: | dagwandeling |
Het Groene Woud is een verzameling van meerdere natuurgebieden. Wat deze gebieden met elkaar gemeen hebben, is dat ze liggen tussen Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. In deze driehoek vind je enkele van de mooiste wandelbestemmingen van Brabant, waaronder de Loonse en Drunense Duinen, de Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen.
De nieuwe NS-wandeling Hart van het Groene Woud ligt midden in deze streek. Je begint in Boxtel, waar je eerst een kilometer door een lelijk bedrijventerrein loopt. Dit ‘wandelcorvee’ wordt echter goedgemaakt in het netjes aangeharkte dorp Lennisheuvel. Hier stuit je op een park met vaste planten, een kapel en een reconstructie van een Romeinse boerderij.
Na het dorp wordt het al snel stiller en schaduwrijker. Een paar kilometer verder bereik je namelijk het fraaie bos van Landgoed Heerenbeek. Weer verderop loop je in het omheinde gebied De Scheeken de kans om in Brabant edelherten te spotten; het wild is hier uitgezet in 2017. Ten slotte bereik je de bebouwde kom van Best en het NS-station.
Wandeltips
Doe een bronstexcursie
Edelherten staan ook wel bekend als de koningen van het bos. De bronst oftewel paartijd van deze imposante dieren kun je in de herfst van dichtbij ervaren. Soms kun je de dieren horen burlen of oog in oog met ze komen te staan. Op de website van Brabants Landschap vind je meer informatie over de bronstexcursies. Schrijf je op tijd in, want de excursies zijn populair.
Koop klompen als souvenir
Klompen zijn misschien niet het meest comfortabele schoeisel voor je wandelingen. Maar authentiek zijn ze zeker. In Best en omgeving worden van oudsher klompen gemaakt. De vele populieren in de omgeving herinneren hier nog aan. Vandaag de dag kun je een kleinschalig klompenmuseum bezoeken en natuurlijk klompen kopen als souvenir.
Mijn ervaringen
Het was herfst toen ik de NS-wandeling Hart van het Groene Woud liep. De zon scheen door het gele herfstblad van de populieren, waardoor het pad vaak een gouden glans kreeg. Hoewel de populier niet mijn lievelingsboom is, snap ik wel dat hij door tal van dichters is bezongen, onder wie Hendrik Marsman.
Hoewel het het begin van de wandelroute niet erg poëtisch was, werd de omgeving daarna al snel mooier. Verder was de rust en stilte op Landgoed Heerenbeek erg fijn. Ten slotte was het spannend dat je oog in oog kunt komen te staan met een edelhert (ik ontmoette zelf alleen andere wandelaars die een ree hadden gezien).
Deze NS-wandeling heeft dus genoeg te bieden. Door de beperkte afstand kun je haar bovendien makkelijk in een middag lopen. Daarbij kun je in de herfst profiteren van de mooie herstkleuren. De NS-wandeling Hart van het Groene Woud is dan ook een mooie aanwinst naast de vele andere NS-wandelingen.
Gelopen in 2018
Wandelgidsen en reisboeken
Website NS
Op de website van NS vind je de routebeschrijving en de routekaart van de NS-wandeling Hart van het Groene Woud. Even uitprinten en je kunt op pad! Voor wie met een GPS wandelt, is ook een GPX-bestand beschikbaar.
Natuur in Nederland
Bioloog Frank Berendse schreef Natuur in Nederland. Dit prachtig geïllustreerde boek mag je niet missen als je onze natuur beter wilt begrijpen. Hij beschrijft niet alleen de landschappen waar je doorheen wandelt, maar ook de planten en dieren die je onderweg kunt tegenkomen.