|

Het Waalse Veen

Het natte dak van België

Het Waalse Veen is een veengebied dat deel uitmaakt van de Hoge Venen. Dit natte dak van België is een prachtige omgeving om te wandelen.

Afstand: 11 km
Duur: 2,5 uur
Beginpunt: Signaal van Botrange
Eindpunt: gelijk aan het beginpunt
Categorie: dagwandeling

Het Signaal van Botrange is met 694 m het hoogste punt van België. Direct ten oosten hiervan ligt het Waalse Veen (Fagne Wallonne), een onherbergzaam veengebied. Het is grotendeels dan ook niet toegankelijk voor wandelaars, maar eromheen zijn vlonderpaden aangelegd die ervoor zorgen dat je droge voeten houdt.

Vanaf het Signaal van Botrange wandel je naar een uitzichtplatform. Daarna gaat het met de klok mee rond het Waalse Veen. Daarbij loop je langs een oud dennenbos, tot je bij het eerste vlonderpad komt. Dit pad breng je al snel naar de Helle, een beekje dat vroeger de grens vormde tussen België en Pruisen.

Het vlonderpad gaat daarna oostwaarts langs de Helle. Via een zijpad kun je heen en terug naar Noir Flohay, een dood bos vol skeletbomen die spookachtig afsteken tegen de kale omgeving. Het pad gaat daarna oostwaarts en steekt de Helle over, waarna je de cirkel rond maakt tot je uitkomt bij het uitzichtplatform.

Wandeltips

Check of de wandelroute open is

De Hoge Venen zijn een kwetsbaar natuurgebied. Als gevolg hiervan kunnen de veengebieden worden afgesloten, bijvoorbeeld als brandgevaar dreigt of vogels broeden. Daardoor kun je soms niet de hierboven genoemde wandeling lopen. Actuele informatie vind je op de website van het Toeristisch Agentschap Oost-België.

Blijf op de officiële paden

In de Hoge Venen zijn officiële paden uitgezet. Je mag daar meestal niet zomaar van afwijken. Zo zijn er zones gedefinieerd waarvan je sommige alleen met een erkende wandelgids en sommige zelfs helemaal niet mag betreden. Een kaartje met beschermde zones vind je op de website van het Toeristisch Agentschap Oost-België.

Maak een winterwandeling

De winter in de Hoge Venen is magisch, helemaal als er een dik pak sneeuw ligt. Je wandelt dan door een enorme witte vlakte die alleen wordt onderbroken door eenzame bomen en meanderende stroompjes. Check de sneeuwhoogte met de sneeuwwebcam van het KMI, de Belgische tegenhanger van het KNMI.

Neem lange latten of sneeuwschoenen mee

Delen van de hierboven genoemde wandeling zijn in de winter geschikt om te langlaufen. Je herkent deze aan loipen die in de sneeuw zijn aangebracht (wandel hier niet overheen). De lange latten kun je zelf meenemen of huren bij het Signaal van Botrange. Sneeuwschoenen zijn handig bij een dik pak sneeuw.

Mijn ervaringen

Sneeuw? Toen ik ’s ochtends vroeg vanuit huis vertrok, regende het pijpenstelen. Maar verder was er geen sneeuwvlok te bekennen. Tot ik de Belgische Oostkantons binnenreed … Na het stadje Eupen steeg de weg flink en reed ik opeens in een winters landschap tussen hoge, besneeuwde dennenbomen.

In de Hoge Venen ligt de temperatuur meestal lager dan in de rest van België. Daardoor heb je er in de wintermaanden een grotere kans op sneeuw. En dat is wat ik ook kreeg, soms tot kniehoogte. Het voelde een beetje als vroeger: dat je als kind op een eerste winterse dag naar buiten mag om in de sneeuw te ravotten.

‘Buitenspelen’ kan in de Hoge Venen natuurlijk ook in de andere seizoenen. Tenminste, als de veengebieden niet afgesloten zijn (zie hierboven). Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je uiteenlopende flora tegenkomen, waaronder (bloeiende) heide, wilde orchideeën en vleesetende zonnedauw. En nu naar buiten!

Gelopen in 2019

Kaarten en wandelgidsen

Rother Wandelgids Ardennen Hoge Venen

Deze wandeling staat in de Rother Wandelgids Ardennen Hoge Venen. Hierin vind je een heldere routebeschrijving, gedetailleerde kaarten en handige hoogteprofielen. De bijbehorende GPS-routes zijn jammer genoeg niet te downloaden via de website van de uitgever, zoals wel mogelijk is bij andere wandelgidsen van Rother. Noir Flohay staat niet in de wandelgids, maar vind je wel terug op de Wandelkaart Hoge Venen (zie hieronder).

Wandelkaart Hoge Venen

De Wandelkaart Hoge Venen bestrijkt het Waalse Veen en de omliggende veengebieden. De uitgever is het Belgische Nationaal Geografisch Instituut, in samenwerking met het Toeristisch Agentschap Oost-België. Deze kaart is met een schaal van 1:25.000 zeer gedetailleerd. Daarbij zijn de paden ingetekend en de beschermde zones gemarkeerd. Je kunt voor deze kaart kiezen als je zelf een route wilt uitstippelen in het gebied.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie