|

Glendalough, The Spinc en Glenealo Valley

Van een kloosterruïne naar een klif

Glendalough is een kloosterruïne in het graafschap Wicklow in Ierland. Een mooie wandeling brengt je naar een klif genaamd The Spinc, met spectaculaire uitzichten op de verlaten Glenealo Valley.

Afstand: 9 km
Duur: 3,5 uur
Beginpunt: Glendalough Visitor Centre of de parkeerplaats bij het Upper Lake
Eindpunt: gelijk aan het beginpunt
Categorie: dagwandeling, bergwandeling

Glendalough

Afzondering is wat de heilige Sint-Kevin brengt naar Glendalough. Deze naam betekent oorspronkelijk ‘dal van de twee meren’, verwijzend naar het Upper Lake en het Lower Lake. Aan het begin van het dal vind je ruïnes van een kloostercomplex dat Sint-Kevin in de zesde eeuw heeft gesticht, met onder meer een ronde toren, een romaanse kerk en een kerkhof met Keltische kruizen.

The Spinc en Glenealo Valley

Vanaf Glendalough Visitor Centre kun je de wandeling beginnen. Een andere optie is de parkeerplaats bij het Upper Lake, zo’n anderhalve kilometer verderop, waar ook een informatiekiosk is. Na dit startpunt passeer je de Poulanasswaterval en maak je een klim naar The Spinc. Een spectaculair plankenpad voert je vervolgens langs de klif (pas op!).

Vanaf The Spinc heb je prachtige uitzichten op het Upper Lake en het Lower Lake, die worden gevoed door de Glenealo. Terwijl je de Glenealo Valley in wandelt, laat je beide meren steeds verder achter je. Je loopt nu een ruig gebied in dat is overgeleverd aan de elementen en wordt gekenmerkt door zompig bogland. Bruin en grijs zijn hier de voornaamste tinten.

Verderop steek je de Glenealo over via een brug en loop je weer terug via de andere kant van de vallei. Hier passeer je imposante granietblokken. Aan de overkant is bij het Upper Lake ten slotte een grot zichtbaar met de naam Saint Kevin’s Bed, een plek waar de heilige naar verluidt ooit sliep. Ten slotte bereik je weer de parkeerplaats bij het Upper Lake.

Wandeltips

Houd het weer goed in de gaten

Het is bij deze wandeling belangrijk om het weer goed in de gaten te houden. Zo kan de wandeling langs The Spinc gevaarlijk zijn bij slecht zicht, omdat je dicht langs een klif wandelt. Bij koud of nat weer kunnen de plankenpaden bovendien glad zijn. Verder kan de Glenealo bij hevige regenval veranderen in een gevaarlijke rivier. Daarbij kan ook het wandelpad onder water lopen en onbegaanbaar worden. Voordat je aan de wandeling begint, is het daarom verstandig om ter plekke te informeren naar de staat van het pad.

Combineer (een deel van) de wandeling met de Wicklow Way

De bekende Wicklow Way komt door Glendalough en gaat daarna richting het zuiden. In plaats daarvan kun je ook het langeafstandswandelpad verlaten en de wandeling maken langs The Spinc. Vervolgens ga je via een verbindend pad weer verder op de Wicklow Way naar Glenmalure (zie voor een beschrijving de wandelgids onder aan deze pagina). Een andere optie is om als onderbreking de hele rondwandeling te maken door de Glenealo Valley. Trek in dat geval een extra dag uit.

Mijn ervaringen

Mooie wandeling is misschien wel een understatement. Maar het staat buiten kijf dat deze wandeling bijna iedere wandelaar wat te bieden heeft. Aan de ene kant brengt het kloostercomplex van Glendalough je tastbare geschiedenis uit de vroege middeleeuwen. Aan de andere kant kijk je vanaf een klif uit over een ruige vallei waarin twee meren figureren. Waar vind je zo’n combinatie nog meer?

Als ik hier (en in Ierland) in de winter van 2005 voor het eerst wandel, ben ik in ieder geval meteen onder de indruk. Zoals bij elke reis maak ik me van tevoren natuurlijk al een beetje een voorstelling van hoe het zal zijn. De stokoude ruïnes van Glendalough beantwoorden uiteindelijk helemaal aan mijn beeld van Ierland, net als de kale bergen met bruine en grijze tinten.

Eenmaal thuis vertel ik enthousiast over deze wandeling. En zoals dat gaat, inspireer ik anderen met mijn wandelverhalen en foto’s. In 2008 loop ik deze wandeling daarom nog eens met een collega, waarbij het nog even spectaculair is. Ditmaal vang ik voor het eerst ook een glimp op van sikaherten. Dit zijn herten uit Oost-Azië die zich permanent in Ierland hebben gevestigd.

Gelopen in 2005 en 2008

Kaarten en wandelgidsen

Dublin & Wicklow. A Walking Guide

Dublin & Wicklow. A Walking Guide

Deze wandeling staat in Dublin & Wicklow. A Walking Guide. Hierin vind je een heldere routebeschrijving en een basale kaart (een goede topografische kaart ernaast is aan te bevelen). Daarnaast beschrijft deze wandelgids een groot aantal wandelingen bij Dublin en in Wicklow. Dat is inclusief vier etappes van de Wicklow Way met de afsplitsing naar The Spinc.

Ordnance Survey Ireland. Discovery Series 56

Ordnance Survey Ireland. Discovery Series 56

Ornance Survey Ireland is de cartografische dienst van Ierland. De topografische kaarten uit de Discovery Series geven je een goed beeld van het terrein. De schaal is namelijk 1:50.000. Kaart 56 uit deze reeks bestrijkt bestrijkt de populairste wandelgebieden in Wicklow, inclusief Glendalough, The Spinc en de Glenealo Valley.

Website van Wicklow Mountains National Park

Deze wandeling staat verder in een brochure (pdf) op de website van Wicklow Mountains National Park. Het gaat hierbij om de witte wandeling (Spinc and Glenealo Valley). Ook vind je op de website informatie over de wandelpaden en eventuele afsluitingen. Lezenswaardig zijn verder de pagina’s over de flora, zoogdieren en vogels in het park.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie